Sastojci:
* 1 kg brašna
* 500 ml mleka
* 1 kvasac
* 1 kašika masti
* 5 kašika šećera
* 2 jajeta
* prstohvat soli
Za fil:
* 500 g mlevenih oraha
* 100 ml mleka
* 5 kašika šećera
* 1 jaje za premazivanje
ISPROBAJTE I… Krem štrudlu
Priprema:
1. Malu količinu mleka zagrejati, pa u njega umešati kašiku šećera i izmrvljeni kvasac. Sačekati da kvasac nadođe.
2. Izmutiti viljuškom jaja, pa dodati ostatak šečera i mast. Sjediniti smesu s brašnom, dodati prstohvat soli, nadošli kvasac i ostatak toplog mleka.
3. Umesiti testo pa ga ostaviti na toplom da naraste, oko 30 minuta. Naraslo testo potom podeliti na osam delova.
4. Zagrejati 100 ml mleka zajedno sa 5 kašika šećera. S tim popariti mlevene orahe.
5. Svaki deo testa razviti oklagijom u oblik elipse, pa ga namazati filom od oraha. Uviti rolate.
6. Uzimati po dva rolata pa ih uvijati jedan oko drugog, tako da se dobije štrudla koja liči na pletenicu.štrudle u tepsiju i ostaviti da testo odmori još 15 minuta. Premazati ih umućenim jajetom i staviti da se peku u rernu zagrejanu na 180°C oko 30 minuta, a onda sve pokriti folijom i peći još 20 minuta.
Recept Aleksandra Stojanovića iz Debeljače
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net