Sastojci:
Za koru:
75 g oraha
75 g indijskog oraha
4 kašike putera
1 kašika šećera
1 belance
malo soli
Za krem:
1/4 čaše (od 2 dl) kukuruznog skroba
1/2 čaše javorovog sirupa
1/2 čaše mleka
1 čaša kisele pavlake
4 jajeta
1/2 kašičice soli
2 kašičice ekstrakta od vanile
Za ukrašavanje:
2 veće crvene jabuke
sok od jednog limuna
ISPROBAJTE I… Tart s mileramom
Priprema:
1. U blenderu samleti obe vrste oraha. Dodati puter, šećer, umućeno belance i so.
2. Prstima masu utapkati u kalup za tart i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.
Krem:
1. Pomešati kukuruzni skrob i so pa dodati umućena jaja i javorov sirup.
2. Posebno sjediniti pavlaku i mleko te ih kratko zagrejati na ringli. Nakon toga 1/4 smese dodati kukuruznoj masi i sve izmešati.
3. Dobijenu smesu sipati u preostalo mleko sa pavlakom i na tihoj vatri kuvati oko 5 minuta. Na kraju umešati vanilin ekstrat.
4. Fil pokriven ostaviti da se ohladi a potom premazati koru.
Finalni postupak:
1. Jabuke oprati, preseći napola, izvaditi im koštice, a zatim ih iseckati na tanke kriške.
2. U posudu sipati vodu i sok od jednog limuna i sve prokuvati. Dodati kriške jabuke i kuvati minut-dva da omekšaju.
3. Vaditi ih na kuhinjsku krpu da se prosuše i ocede. Kriškama jabuka oblikovati ružice po površini kreme i poslužiti.
Recept Zuzane Grnje iz Gložana
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net