Sastojci:
Za koru:
5 belanaca
5 kašika šećera
1 puding od vanile
1 kašika brašna
3 kašike ulja
Za fil:
5 žumanaca
150 g šećera
2 vanil-šećera
2 pudinga od vanile
650 ml mleka
100 g putera
200 ml slatke pavlake
Ostalo:
400 g jagoda
300 ml slatke pavlake
ISPROBAJTE I…
Priprema:
Kora:
1. Umutiti belanca u čvrst sneg postepeno dodajući šećer.
2. Zatim dodati ulje, puding i brašno pa sve dobro izmešati varjačom.
3. Dobijenu smesu sipati u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi te je iseći uzdužno na tri lente.
Fil:
1. U šerpi prokuvati 400 ml mleka.
2. Posebno umutiti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom, dodati puding i 250 ml mleka pa sve dobro sjediniti.
3. Smesu lagano sipati u ključalo mleko i mešati dok se ne zgusne.
4. Ohlađen krem spojiti sa umućenim puterom.
5. Umutiti slatku pavlaku i sjediniti je sa prethodnom smesom.
Finalni postupak:
1. Jagode iseckati na tanke kolutove.
2. Na tacnu staviti prvu koru, premazati je trećinom fila pa poređati jagode.
3. Prekriti drugom korom te ponavljati postupak dok se ne potroši sav materijal.
4. Slatku pavlaku umutiti u čvrst sneg i dekorisati tortu po želji.
Recept Sonje Stevanović iz Leskovca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net