Za kore:
27 belanaca
45 kašika šećera
27 kašika brašna
4,5 kesice praška za pecivo
600 g mlevenih lešnika
3-4 kesica šlaga + voda ili mleko za mućenje
Sastojci:
Za fil:
1,5 l mleka
5 pudinga od karamele
27 žumanaca
30 punih kašika šećera
325 g margarina
250 ml slatke pavlake
250 g belog euro krema (linolade)
250 g crnog euro krema (linolade)
mleko za prelivanje kora
Za fil II:
500 ml slatke pavlake
ISPROBAJTE I…
Priprema:
Kore:
1. Ulupati u čvrst šam 9 belanca postepeno dodavajući 15 kašika šećera.
2. Zatim umešati 9 kašika brašna pomešanih sa 1,5 kesicom praška za pecivo i 200 g mlevenih lešnika.
3. Sve lepo sjediniti, pa smesu uliti i velik pleh obložen pek-papirom, te peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
4. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil:
1. U malo mleka razmutiti puding, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom, te ukuvati razmućen puding.
2. Mešati dok se ne zgsune, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Ohlađenu smesu podeliti na dva dela: u jedan dodati belu linoladu, a u drugi crnu. Ostaviti oba fila sa strane.
4. Za fil II: čvrsto ulupati slatku pavlaku.
Finalni postupak:
1. Kore preliti mlekom.
2. Kore filovati na sledeći način: kora, crni fil, slatka pavlaka, kora, beli fil, slatka pavlaka, kora.
3. Ulupati šlag sa kiselom vodom ili mlekom, pa premazati celu tortu. Ukrasiti je po želji.
Recept Monike Sabo iz Bečeja
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net