Sastojci:
Za kore:
* 20 belanaca
* 20 kašika šećera
* 12 kašika mlevenog keksa
* 8 kašika prezle
* 8 kašika kakaoa
* 2 praška za pecivo
Za fil:
* 20 žumanaca
* 5 jaja
* 25 kašika šećera
* 300 g margarina
* 300 g mlevenog keksa
* 270 g kisele pavlake
* 100 g crne čokolade
* 100 g bele čokolade
Ostalo:
* 4 kašike vermuta
* 200 g čokolade
* 8 kašika ulja
* 500 g krem šlaga
* 500 ml mineralne vode
ISPROBAJTE I… Koktel tortu sa bananama i sladoled- keksom
Priprema :
1. Umutiti 5 belanaca u čvrst šam pa postepeno dodavati 5 kašika šećera. Mutiti dok se šećer ne istopi pa dodati 2 kašike kakaoa, isto toliko prezle, 3 kašike mlevenog keksa i pola praška za pecivo.
2. Sjedinjene sastojke dobro povezati pa pripremljenu smesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Koru peći na 200°C oko 8-10 minuta. Postupak ponoviti još tri puta a kore ostaviti da se ohlade.
3. Za fil je potrebno žumanca i cela jaja umutiti penasto zajedno sa šećerom. Skuvati potom fil na pari i ostaviti da se ohladi.
4. U ohlađen fil dodati izmiksan margarin, mleveni keks, kiselu pavlaku i crnu i belu čokoladu isečenu na kockice.
5. Kore poprskati vermutom pa početi sa filovanjem. Na prvu koru naneti krem a zatim šlag umućen s kiselom vodom. Postupak ponavljati sve dok se ne potroši sav materijal.
6. Tortu dekorisati umućenim šlagom i otopljenom čokoladom.
Recept Suzane Mitić iz Velike Plane
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net